
گزارش هفتگی منتهی به 1398/02/18
•شماتيک بازار سرمايه ايران و جهان
آنچه در طی هفته جاری به وقوع پیوسته، در جدول ذیل بطور خلاصه به تصویر کشیده شده است که در آن اهم شاخص های بورس، ارز و طلا و همچنین کامودیتی ها بیان گردیده است که در ادامه به جزییات بیشتر هریک خواهیم پرداخت:
•بورس اوراق بهادر
الف. اخبار با اهمیت هفته
Θآمریکا معافیتهای مربوط به انتقال آب سنگین مازاد ایران به عمان را لغو میکند:
خبرنگار بلومبرگ: دولت ترامپ قصد دارد معافیتهای مرتبط با همکاریهای صلحآمیز با ایران در مراکز هستهای اراک، بوشهر و فردو را تمدید کند. واشنگتن، علیرغم این دوره معافیت این همکاریها را از ۱۸۰ روز به ۹۰ روز کاهش خواهد داد. آمریکا معافیتهایی که به ایران اجازه انتقال آب سنگین مازاد به عمان را میدهد، لغو خواهد کرد. دولت ترامپ همچنین معافیتهای مربوط به مبادله اورانیوم در ازای کیک زرد را لغو خواهد کرد.
Θآغاز به کار بازار متشکل ارزی از هفته آینده:
یک مقام آگاه گفت: اگر مشکلی به وجود نیاید، بسترهای سختافزاری و نرمافزاری بازار متشکل ارزی تا چند روز آینده تکمیل میشود و هفته آینده این بازار آغاز به کار خواهد کرد. بازار متشکل ارزی، با هدف ساماندهی معاملات نقد بازار ارز و شفافیت در معاملات راهاندازی میشود.
Θتوافق دولت و مجلس براي بنزين:
سخنگوی هیات رئیسه مجلس: با توجه به مذاکرات صورت گرفته در جلسه غیرعلنی مجلس مقرر شد کارتهای سوخت به منظور جلوگیری از قاچاق بدون سهمیهبندی و با قیمت هر لیتر هزار تومان احیا شود.
Θروحانی: برای اجرایی شدن بهتر برجام حاضر هستیم پای میز مذاکره بنشینیم:
قلدری که میخواست میز مذاکره را به هم بزند تا امروز موفق نبوده است. ملت به نقش ایران در امنیت منطقه مطلع هستید. اما شما می دانید انجام این اقدامات میلیارد دلار هزینه دارد و با اقدامات آمریکا دیگر بودجه ای برای اینکارها نداریم. امروز با زبان جدیدی مذاکرات را از سر گرفته ایم. راه امروز ما راه درگیری و جنگ با دنیا نیست. باز هم راه دیپلماسی است و با منطق و زبان جدید برجام یک توافق برد-برد بود و اجازه نمی دهیم آمریکا این توافق را به برد -باخت تبدیل کند. اگر هم چیزی بشود یا برد -برد است یا باخت –باخت. امیدواریم در 60 روز مهلت اول به نتایج مثبت برسیم. اصل برجام صحیح و استراتژیک بوده و صبر یکساله هم راهبردی و استراتژیک بوده و مسیر جدید هم راهبری و استراتژیک است. آغاز راه جدید راهبردی است. این مسیر را ادامه می دهیم و بی تردید ما پیروز هستیم.
Θتحریم های جدید آمریکا علیه ایران:
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا با صدور یک فرمان اجرایی تحریمهای تازهای علیه ایران اعمال کرد. آمریکا صنایع فولاد، آهن، مس و آلومینیوم ایران را تحریم کرد.
Θسخنان رئیس کل بانک مرکزی در مورد شرایط ارز :
جو موجود در بازار ارز، حاصل تنشهای سیاسی است. من فاکتور اقتصادی در آن نمی بینم. مردم با احتساب متغیرهای سیاسی وارد این بازار نشوند. این مقطع هم خواهد گذشت و خوشبین هستیم.
Θواکنش تهران به اقدام آمریکا در تحريم صنعت فلزات ايران:
سخنگوی وزارت امور خارجه: اين اقدام ايالات متحده مغاير تعهدات بينالمللی اين رژيم بوده و موجبات مسئوليت بينالمللی آن را فراهم خواهد آورد. اين تحريم همانند ساير تحريمهای يكجانبه آمريكا مغاير اصول و قواعد اساسی روابط بينالملل بوده و مشخصا مغاير تعهدات بينالمللی ناشی از منشور ملل متحد، بيانيه های الجزاير، معاهده مودت و قرار ديوان بين المللی دادگستری است که به دليل اعمال متخلفانه بين المللی از طرق قضايی باید پاسخگو باشد. مسئوليت جبران خسارات وارده بر عهده رژيم آمريكا خواهد بود.
Θدور جدید مناقشات تجاری:
با اتمام ضرب الاجل مذاکرات تجاری، امریکا تعرفه 200 میلیارد دلار از کالاهای وارداتی چینی را از 10 به 25 درصد افزایش داد. چین به سرعت پاسخ داده که تلافی خواهد کرد.
Θامید اروپا به چین و هند برای حفظ برجام با ادامه خرید نفت ایران:
علیرغم تصمیم تهران برای عقبنشینی از تعهداتش نسبت به قرارداد برجام در پاسخ به تحریمهای آمریکا ، اروپاییها از این قرارداد دفاع میکنند ولی قدرتهای اروپایی میگویند بدون فروش نفت ایران به چین یا هند امیدی به حفظ این قرارداد نیست. مقامات اتحادیه اروپا میگویند دهلینو تمایل به پیوستن به اینستکس دارد تا نفت ایران را بخرد ولی مذاکرات به تازگی آغاز شده و سوالاتی در مورد امکان پذیر بودن آن وجود دارد. فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حاشیه اجلاس چین و اتحادیه اروپا در بروکسل با وانگ یی، یک عضو شورای دولتی چین دیدار کرد و در مورد خرید نفت چین از ایران گفتگو کردند.
ب. ترین های بازار سرمایه طی هفته
در این قسمت به بررسی بیشترین بازدهی مثبت، منفی و میانگین ارزش معاملات نماد های برتر طی هفته اخیر خواهم پرداخت:
ج. تغییرات شاخص طی هفته
نمودار های زیر نشاندهنده شاخص های تاثیر گذار در بورس اوراق بهادر میباشد. بعد از چندین هفته رشد شاخص، در این هفته با کاهش تمامی شاخص ها همراه بوده ایم که اخبار مرتبط با تعرفه های جدید آمریکا در برابر چین و شروع جنگ های تجاری بین این دو کشور و همچنین تحریم های جدید علیه ایران و تنش های پیشرو از عمده دلیل های این افت شاخص میباشد:
د. تکنیکال
در این قسمت به بررسی فنی دو نماد قابل توجه خواهیم پرداخت:
- خساپا: با برخورد به سقف کانال کوتاه مدت وارد فاز اصلاحی شده و انتظار میرود از محدوده 135 تومان سهم به تعادل رسیده و وارد فاز صعودی شود:
2. ستران: در یک کانال بلند مدتی سوپر سیکل در نوسان بوده است که در یک حرکت شارپ به سقف این کانال رسیده است. انتظار میرود که بعد از اصلاح و کف سازی مجدد به مدار صعود بازگردد. ریسک ورود به سهم بسیار بالا است:
•گمرک
در این هفته به بررسی صادرات محصولات کشاورزی از جمله گوجه فرنگی، رب و همچنین پودر شیرین بیان پرداخته ایم.
صادرات گوجه فرنگی بطور تقریبی به اندازه های ماه های گذشته صادر شده است ولی نسبت به فروردین و اردیبهشت سال گذشته با افت همراه بوده است. نکته قابل توجه در صادرات این محصول کاهش نرخ دلاری صادرات این محصول میباشد. اما صادرات رب با کاهش چشمگیری از اسفند سال گذشته همراه بوده است و همچنین نرخ صادرات آن نیز کاهش یافته است:
پودر شیرین بیان در طی سال جاری صادرات چشمگیری را در اداره گمرک به ثبت نرسانده است و فقط میتوان به صادرات سال گذشته آن اشاره کرد که در اواخر سال با رشد مطلوبی این کالا صادر گردیده است و همچنین در پودر شیرین بیان نیز در اواخر سال 97 با کاهش نرخ روبرو بوده ایم:
•بورس کالا
در این بخش به بررسی سه محصول پلی پروپیلن، ورق سرد و ورق گرم شرکت های جم و فولاد میپردازیم.
پلی پروپلین معامله شده شرکت جم در بورس کالا طی سال جاری و سال گذشته به شرح نمودار زیر میباشد. همانطور که مشخص است حجم معاملات این کالا نسبت به سال مشابه با افت فروش همراه بوده است ولی همچنان نرخ معاملات این محصول در حال افزایش است:
ورق گرم و سرد فولاد مبارکه اصفهان در طی هفته های گذشته از تاریخ 02/07/1397 تا 17/02/1398 با عرضه، تقاضا، حجم معاملات و میانگین قیمت فروش به تصویر کشیده شده در نمودار ذیل همراه بوده است. حجم معاملات و همچنین نرخ فروش این اوراق در طی این چند هفته در حال افزایش بوده است و نوید بخش اوضاع مطلوب برای شرکت فولاد مبارکه میباشد:
•ارز و طلا
با توجه به تنش های جدید صورت گرفته در کشور بازار ارز و طلا مجددا پر تلاطم گردیده است و باعث شده است ارز و طلا طی هفته جاری با افزایش روبرو شود. گفتنی است با اجرایی شدن بازار متشکل ارزی در هفته آینده، امکان کنترل بیشتر بر روی این متغیر اقتصادی وجود دارد. قیمت انس جهانی طلا نیز در این هفته افزایش یافته است.
•بازار مسکن
در این گزارش به بررسی تعداد مبایعات و همچنین میانگین قیمت مسکن در شهر تهران نیز پرداخته ایم. افت قایل توجه تعداد مبایعات در شهر تهران نسبت به سال های گذشته کاملا مشهود میباشد و با توجه به روند در پیش گرفته شده انتظار رکود در این بازار بسیار بالا دیده میشود. اما میانگین قیمت مسکن همچنان در حال افزایش است و به مرز 15 میلیون تومان به ازای هر متر مربع در حال نزدیک شدن است.