
تحلیل بنیادی شرکت صنعتی بهشهر
تحلیل بنیادی شرکت صنعتی بهشهر
نماد بورسی: غبشهر
تحلیلگر: سپهر سعادت
شرکت صنعتی بهشهر (سهامی عام) بزرگترین و قدیمیترین شرکت ایرانی تولید روغنهای گیاهی خوراکی شامل روغنهای مایع، روغنهای مخصوص سرخکردنی، نیمه جامد و روغنهای مخصوص شیرینیپزی (شورتنینگ) است که از سال ۱۳۳۰ فعالیت خود را آغاز کرده است.
با توجه به افزایش تقاضا در بازارهای داخلی و خارجی، این شرکت از سال ۱۳۴۸ تاکنون طی چند مرحله اقدام به توسعه و بازسازی تاسیسات زیربنایی و تولیدی خود نموده است. در نتیجه این اقدامها، ظرفیت تولید روزانه شرکت هر ساله افزایش داشته است؛ در سال ۱۳۸۲، شرکت صنعتی بهشهر به گروه صافولا و شرکت مارگارین پیوست. با آغاز طرح سوم توسعه و نوسازی از سال ۱۳۸۳، تولید روزانه شرکت صنعتی بهشهر به بیش از ۱۰۰۰ تن افزایش یافت، به طوری که در حال حاضر بیش از ۳۰ درصد از سهم بازار ایران برای مصارف خانگی و صنف و صنعت را به خود اختصاص میدهد.
شرکت صنعتی بهشهر همواره توجه ویژهای به سلامت مصرفکنندگان و کیفیت محصولات دارد. تمام محصولات این شرکت با تایید سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تولید میگردند و رضایت مصرفکنندگان، نشان از کیفیت مطلوب روغنهای نباتی این شرکت دارد.
شرکت صنعتی بهشهر برای تامین روغن از منابع داخلی و خارجی، ضمن حفظ استاندارد برای تولید محصولاتی با بالاترین کیفیت میکوشد تا با خرید دانههای داخلی، ضمن توسعهی کشاورزی داخلی از تولید ملی حمایت کند.
این شرکت با بیش از ۱۲۰۰ نیروی متخصص و کارآمد، ماشینآلات مدرن و آزمایشگاههای پیشرفته برای تحقیق و کنترل، محصولات خود را به کشورهای روسیه، اوکراین، قزاقستان، آذربایجان، گرجستان، ترکمنستان، افغانستان، عراق و کشورهای منطقه خلیج فارس نیز صادر میکند.
این شرکت در بین تولیدکنندگان فعال در این صنعت در رده نخست قرار دارد. سهم فروش در بازار داخلی به شرح زیر است:
از منظر تکنولوژی شرکت دارای پیشرفتهترین و کاملترین دستگاههای تصفیه و بسته بندی روغن خوراک در سطح کل کشور میباشد.
شرکت صنعتی بهشهر در گذشته محصولات خود را با نامهای تجاری گلنار، شاهپسند و بهار تولید میکرد و در حال حاضر، نامهای تجاری لادن، بهار، بهارالماس و نسترن توسط این مجموعه تولید میشوند.
به دلیل نااطمینانی از تخصیص دلار 4200 تومانی به واردات کالاهای اساسی در سال 98، سودآوری شرکت با دو نرخ دلار برآورد شده و به تبع رشد نرخ دلار، نرخ فروش نیز در سناریو دوم افزایش پیدا کرده است.
جداول برآوردی در این تحلیل بر مبنای سناریو اول یعنی نرخ دلار 4200 تومانی آورده شده است.
تولید و فروش
میزان تولید و فروش شرکت با توجه به ظرفیت اسمی آن که 500 هزار تن در سال است، برآورد شده است. نرخ و مقدار فروش طبق جدول مفروضات میباشد.
بهای تمام شده
در حدود 80 درصد بهای تمام شده شرکت به خرید روغن خام اختصاص داشته که اغلب آن نیز وارداتی است. روغن پالم و ذرت وارداتی از جمله مواد اولیه شرکت میباشد. ارز 4200 تومانی برای خرید این ماده اولیه به این صنعت تخصیص داده میشود.
سایر مواد اولیه مانند مواد بسته بندی، با نرخ ارز سامانه نیما تهیه میشود.
سودآوری
نتیجهگیری
تصمیمات دولت بسیار روی سودآوری این صنعت تاثیر گذار بوده و به دلیل حاشیه سود اندک، کوچکترین تغییرات موجب تاثیرات بهسزایی در سودآوری خواهد شد. از طرفی در مقطع فعلی با توجه به عدم تخصیص به موقع ارز، شاهد افزایش در سرمایه در گردش شرکتهای این صنعت هستیم. روند تاریخی نسبت جاری که بیانگر قدرت نقدینگی شرکت است در زیر نمایش داده شده و کاهش در این نسبتها مشهود است.
با توجه به قیمت کارشناسی شده مبتنی بر فرض تداوم تخصیص دلار 4200 تومانی، به نظر می رسد سهم جذابیت کافی برای سرمایه گذاری را نداشته باشد اما با فرض حذف ارز 4200 تومانی برای این صنعت و احتمال افزایش نرخ تحت تاثیر همین عامل به نظر می رسد سهم با دید میان مدت جذاب است .
دانلود تحلیل بنیادی سهم غبشهر به صورت فایل PDF