
تحلیل بنیادی شرکت نفت بهران
تحلیل بنیادی شرکت نفت بهران
شرکت نفت بهران به عنوان بزرگترین تولید کننده انواع روانکار در ایران شناخته شده و دارای بیشترین تنوع محصول در بین رقبا میباشد. این شرکت با دارا بودن سهم 43 درصدی رهبر بازار داخلی است.
با توجه با آزاد سازی نرخ لوبکات که ماده اولیه اصلی تولید کنندگان روانکار است، نرخ داخلی فروش محصولات اخیرا طبق مجوز سازمان حمایت افزایش حدودا 70 درصدی را داشته و نرخ فروش صادراتی با توجه به قیمت جهانی متغیر است.
گفتنی است که مقدار صادرات پس از اعمال تحریمهای سال گذشته کمی کاهش یافته ضمن اینکه نرخ فروش محصولات داخلی بیشتر از صادراتی بوده و فروش بیشتر در بازار داخلی به نفع شرکت خواهد بود.
روند فروش تاریخی و کارشناسی در شکل زیر نمایش داده شده است.
تمامی اعداد برآورد شده در این تحلیل طبق مفروضات زیر میباشد:
گفتنی است که محاسبه ارزش ذاتی با در نظر گرفتن مدل تنزیل جریانات نقدی (DDM) طبق مفروضات ذکر شده انجام گرفته است.
تولید و فروش
کمی افزایش مقدار فروش سال 98 نسبت به 97 به دلیل انتظار رشد آن میباشد. به دلیل افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت محصولات وارداتی مشابه، این فرصت برای شرکت وجود داشته که در بازار داخلی فعالتر نسبت به قبل عمل کند.
به دلیل افزایش نرخی که به تازگی شرکتهای روانکار اخذ کردهاند در این تحلیل افزایش نرخی برای سال 98 در نظر گرفته نشده است.
بهای تمام شده
میتوان گفت تقریبا تمامی بهای تمام شده شرکت مربوط به مواد اولیه اصلی آن یعنی لوبکات میباشد. در فرآیند تولید لوبکات به روغن پایه تبدیل شده و پس از اضافه شدن افزودنیها، محصول نهایی تولید میشود.
مواد افزودنی وارداتی بوده و لوبکات نیز از پالایشگاههای داخلی با توجه به قیمت جهانی و نرخ ارز نیما تهیه میشود. لذا نرخ ارز و قیمت لوبکات در هزینه مواد اولیه شرکت مهمترین عاملها محسوب میشوند.
مبنای محاسبه قیمت لوبکات نفت کوره بوده که اخیرا قیمت آن بطور قابل ملاحظهای کاهش یافته است؛ ضمن اینکه فرمول محاسبه قیمت لوبکات نیز کمی به نفع تولید کنندگان روانکار تعدیل شده که در نهایت موجب کاهش قیمت خرید این ماده میشود.
سود و زیان
نتیجهگیری
همانطور که گفته شد به دلیل افزایش چشمگیر قیمت محصولات مشابه وارداتی فرصت رشد فروش هم در بازار داخل و هم بازارهای صادراتی برای شرکت وجود دارد. از طرف دیگر نفت بهران چند شرکت زیر مجموعه داشته که در سال 97، 100 میلیارد تومان سود ناشی از سرمایه گذاری نسیب آن کردند و پتانسیل رشد این سود نیز برای سال آتی نیز وجود دارد.
اما مهمترین مسئله مربوط به این صنعت عدم آزاد بودن نرخ فروش داخلی میباشد؛ چراکه هزینه مواد اولیه با تغییر نرخ ارز و قیمت لوبکات تغییر کرده در صورتی که قیمت فروش محصولات در بازار داخلی ثابت میباشد. از اینرو رشد دو عامل ذکر شده منجر به کاهش حاشیه سود شرکت شده در صورتی که کاهش آنها نیز رشد سودآوری را به همراه خواهد داشت.
در مجموع سودآوری تولید کنندگان روانکار نسبت به متغیرهای ذکر شده بسیار حساس بوده و اهرمی میباشند. سود سال 99 برای افزایش نرخهای متفاوت احتمالی در این سال در زیر نشان داده شده است.
نکته دیگر در رابطه با این گروه این است که بازار برای خرید آنها بیشتر به نسبت p/e اهمیت میدهد تا تنزیل جریانات نقد آتی.
نسبت p/e تحلیلی نفت بهران در مقایسه با گروه، مناسب بوده و خرید آن جذاب میباشد اما ریسکهای گفته شده نیز برای شرکت وجود دارد.